Днес да прочета: Оланд предлага мерки за сигурност, новото румънско правителство и къде плащат за каране на колело

Днес да прочета: Оланд предлага мерки за сигурност, новото румънско правителство и къде плащат за каране на колело

‹ 1 › Франсоа Оланд предложи серия мерки за сигурност. Френският президент поиска увеличаване на разходите за сигурност и отбрана, отнемане френско гражданство и забрана за влизане в страната на рискови групи, както и засилена охрана на външните граници на ЕС. Сред предложенията е създаването на единен регистър на пътуващите със самолети до края на годината.

‹ 2 › Няколко щата в САЩ отказаха да приемат бежанци. Тексас, Аризона, Индиана и Мичиган са сред щатите, които заявиха, че не могат да участват в програми за прием на бежанци. Барак Обама увери, че се правят стриктни проверки.

‹ 3 › Експертно правителство в Румъния. Новият премиер Дачиан Чолош обяви състава на правителството, което трябва да получи одобрението на парламента. Сред имената са икономическия анализатор в ЕС Анка Палиу-Драгу, Аура Радику от ЕБВР и посланика в ЕС Михнеа Моток.

‹ 4 › Финландия ще обсъжда напускне на еврозоната. Решението е в резулатат на гражданска петиция, набрала необходимите 50,000 подписа, за да постави въпроса на обсъждане в парламента. Финландците искат референдум за членството на страната в ЕС, но такъв ще има само при подкрепа от парламента.

‹ 5 › Облекчават доставките на храна от производител. Малките ферми за производство и преработка на животински продукти ще могат да работят при облекчени условия. С промените в Наредбата 26 за директни доставки на храна от ферми, земеделското министерство иска да стимулира дребните стопанства.

 

Неочаквани открития

Град в Италия плаща за велосипедисти. Ходенето на работа с колело ще носи до 600 евро годишно.

НАП стартира лотарийна игра с касови бележки. Наградите са смартфони, телевизори и лек автомобил.

1 милион гледания в YouТube до 26 ноември. Това е целта пред българската анимация “Златната ябълка”.

Как ще изглеждаме след 100,000 години. Доктор Алан Куан от Вашингтонския университет смята, че хората сами ще могат да определят външния си вид.

 

facebook  twitter  mail

 

〈 към началната страница