Днес да прочета: Престрелка в Париж, обсъждане на бюджет ’16 и обиколка с хеликоптер над Пхенян

Днес да прочета: Престрелка в Париж, обсъждане на бюджет ’16 и обиколка с хеликоптер над Пхенян

‹ 1 › Срелба и експлозии в Париж. Местни медии съобщават за престрелка по време на полицейска акция в квартал в северната част на френската столицата.Смята се, че операцията е свързана с преследването на извършител на терористичните нападения от миналата седмица.

‹ 2 › Парламентът ще обсъжда държавния бюджет за 2016. Основните параметри в него предвиждат икономически растеж от 2.1%, ръст на приходите в консолидирания бюджет с 1.35 млрд. лв. и ръст на консолидираните разходи с 271 млн. лв. Предстои също одобрението на бюджета на здравната каса от 3.2 млрд. лв., а вчера стана ясно, че за култура ще бъдат отделени 456.4 млн. лв.

‹ 3 › Търсенето на кадри в ИТ сектора ще се запази. Анализ на браншовата организация БАСКОМ показва, че 80% от ИТ фирмите планират да наемат нови служители през следващта година. Основният проблем пред бизнеса е недостига на специалисти.

‹ 4 › Липса на табели спира регистрирацията на нови автомобили. Варна няма налични регистрационни табели като се очаква с този проблем да се сблъскат и други големи градове. Обжалвания на търга за доставчик бавят подписването на нов договор.

‹ 5 › Литва ще внася газ от САЩ. Доставките на втечнен природен газ ще започнат от февруари 2016. Анализатори предполагат, че Газпром ще реагираили със сваляне на цените, или с намаляване на добива.

 

Неочаквани открития

Microsoft учи децата на програмиране чрез игра за строене. Малките програмисти ще могат да играят Minecraft като пишат код.

Северна Корея привлича туристи със съветски хеликоптер. 40-минутната обиколка с военен Ми-17 показва столицата Пхенян.

Софтуер проверява истинността на информацията в интернет. Българската компания Онтотекст е разработила алгоритъм, който разпознава невярно съдържание.

В Швеция изобретиха въздушна възглавница за мотористи. Поставя около шията като яка и се надува около главата в случай на падане или сблъсък.

Оксфордският речник избра думата на 20015. И тя е…емотикона.

 
facebooktwittermailfacebooktwittermail