Днес да прочета: Газовият хъб в България ключов, Руско ембарго за Украйна и огромен диамант в Ботсвана

Днес да прочета: Газовият хъб в България ключов, Руско ембарго за Украйна и огромен диамант в Ботсвана

‹ 1 › Газовият хъб в България ключов за единния енергиен пазар. Изграждането на електропроводи към Гърция и Румъния, модернизирането на газопреносната система на страната и газовите връзки със Сърбия и Гърция са сред одобрените проекти от Европейската комисия.

‹ 2 › Управителят на БНБ очаква сливане на банки. В интервю за Bloomberg TV Димитър Радев заяви, че банковата система е стабилна и очаква стрес тестовете да докажат това. Той допълни, че е възможно да има проблемни банки, но централната банка е готова да се справи с тях. Според него лошите кредити са с “адекватно покритие от гледна точка на провизиите”, а “присъединяването към валутния съюз е единствено възможно с фиксиран лев към еврото.”

‹ 3 › Външният министър на Австрия иска политики за връщане на мигранти. Йохана Микъл-Лайтнер изтъкна необходимостта от по-добра дефиниция на нуждата от закрила за бежанци и добави, че “Европа трябва да се откаже от културата на “Добре дошли”“. Според нея външните граници на ЕС са мястото, на което трябва да се прави пресявка на мигрантите.

‹ 4 › Русия налага ембарго върху вноса на храни от Украйна. Решениетоидва в отговор на санкциите срещу Русия, които Киев подкрепя. Мерките влизат в сила от 1 януари 2016.

‹ 5 › Холандия обсъжда създаването на зона за граничен контрол. Очакванията са зоната да включва също Германия, Австрия, Белгия и Люксембург. Въоръжена охрана и паспортен контрол са сред предложените мерки, които да предотватяват влизане на бежанци без паспорти.

‹ 6 › Компании. Хювефарма придобива завод на френската Санофи, Fashion Days очаква 30% ръст в приходите у нас през 2016.

 

Неочаквани открития

Великобритания няма да използва въглища след 2025. Страната планира да произвежда нужната електроенергия в атомни и газови централи.

Намериха втория най-голям диамант в света. Канадска компания обяви, че отркила скъпоценния камък в мина в Ботсвана.

Котка стана герой на годината в Швеция. Домашният любимец събудил стопанката си след като в стаята пламнал огън.

Оръжието на нападателите в Париж било произведено в България. Това твърди “отлично информиран източник от бългаските спецслужби“.

 

facebook twitter mail