Днес да прочета: Електронното гласуване у нас, без стикер за гражданска и клонирани домашни животни

Днес да прочета: Електронното гласуване у нас, без стикер за гражданска и клонирани домашни животни

‹ 1 › Депутати от РБ и граждани обсъдиха електронното гласуване. Очаква се инициативен комитет да отправи официално предложение към парламента за въвеждане на електронно гласуване преди края на годината. Реформаторите ще търсят подкрепата на колегите си от ГЕРБ и АБВ при поставяне на въпроса за дебати.

‹ 2 › Напрежение в отношенията между Турция и Русия. Сваленият руски самолет предизвика вълна от реакции от двете страни, съседи и страни-членки на НАТО. Руски депутати обвиниха Анкара в солидарност с терористични групировки, а разривът в дипломатическите отношения между двете страни може да има огромни икономически последици. От българска страна коментарът на премиера беше сдържан, а посланикът ни в Турция допусна бежанска вълна към България при задълбочаване на конфликта.

‹ 3 › Икономиката на САЩ нарастна повече от очакваното. БВП на страната отбеляза ръст от 2.1% на годишна база през третото тримесечие. По-доброто представяне на щатската икономика се отдава на увеличение на стоковите запаси на компаниите. Прогнозите за текущото тримесечие са за нов ръст от 2.5%.

‹ 4 › Тунис въвежда извънредно положение. Взрив на автобус с охраната на президента отне живота на най-малко 12 души в столицата Тунис. Въвежда се полицейски час, а силите за сигурност ще се ползват с повече правомощия.

‹ 5 › Без стикер за “Гражданска отговорност” на предното стъкло. За това настояват шест застрахователни компании, които подкрепят издаването на електронни застраховки. В законопроект КФН предвижда забрана за сключване на застраховки онлайн и без издаване на стикер. Асоциация оценява пазара на стикери на близо 7 млн. лв.

*****

Получавай новините по имейл:

 

*****

Неочаквани открития

Ученик в САЩ поиска обезщетение от 15 млн. долара. Момчето, чиито дигитален часовник за час по физика бе помислен за бомба, съди училището и града.

Мост в небето. Съоръжението ще свързва два небостъргача на пристанището в Копенхаген на 65 метра над водата, за да не пречи на преминаващите кораби.

Китай изгражда ферма за клониране на животни. Домашни любимци, състезателни коне и полицейски кучета са сред видовете, които ще бъдат създавани в лабораторни условия.

В Перу изобретиха лампа от бактерии. Захранвана от енергията на геобактериите, лампата осигурява до 2 часа светлина.

Безмоторно летене на дълги разстояния. Българин прелетя 344 км с парапланер в Бразилия.

 

facebooktwittermailfacebooktwittermail