Днес да прочета: Препоръка за данъчни увеличения, сделка за гръцкия дълг и лъжлив Дядо Коледа

Днес да прочета: Препоръка за данъчни увеличения, сделка за гръцкия дълг и лъжлив Дядо Коледа

‹ 1 › Премиерът призова към вдигане на местни данъци. Пред областни кметове от цялата страна министър председателят обясни виждането си с насочване на повече средстава за сигурност и отбрана. Той обърна внимание на нуждата от финансова дисциплина (абонамент) по места, както на контрола при усвояване на еврофондовете и възлагане на обществени поръчки.

‹ 2 › Бюджет 2016 влиза за гласуване в парламента. На вторто четене освен държавния бюджет ще се обсъждат и бюджетите на НЗОК и НОИ. Вчера бюджетната комисия в парламента изтегли предложените реформи в отбраната и сигурността, увеличи пенсиите с 2,5% и отпусна допълнителни 10 млн. лв. за култура.

‹ 3 › Юанът получи статут на резервна валута. МВФ го определи като “свободно използваема” валута и разреши присъединяването му къмкошницата с резервни валути от 1 октомври 2016.

‹ 4 › Гърция ще търси сделка за външния си дълг. Страната ще преговаря с кредиторите за облекчения, които вероятно ще бъдат по-дълги срокове за изплащане на вноските по дълга. Гръцкия финансов министър очаква подобно споразумение да намали финансовата несигурност над страната и да подпомогне икономиката й. 

‹ 5 › Федералният резерв няма да спасява големи компании. Бордът на централната банка прие нови правила, които ограничават намесата й при кризисно кредитиране на големи компании. Към спешно финансиране от страна на Фед ще се прибягва само “подпомагане на ликвидността на изпадналите в паника пазари”.

*****

Получавай новините по имейл:

 

*****

Неочаквани открития

Маскиран като Дядо Коледа открадна хеликоптер под наем. Излъгал пилота, че участва в акция за Черния петък и му взел машината.

Фалшификатор е автор на картина на да Винчи. Той нарисувал La Bella Principessa, смятана за творба на Леонардо да Винчи, докато работел в супермаркет, а колежка от касите била модела.

Спираме да излизаме на първа среща. Романтичните срещи ще се случват онлайн за 70% от двойките през 2040.

Жирафите не винаги са имали дълги вратове. Учени открили фосили от вид, предшественик на жирафа, но с по-къси вратни прешлени.

 

facebooktwittermailfacebooktwittermail