Днес да прочета: Бюджетни резерви, речта на президента и влакове с чудни имена

Днес да прочета: Бюджетни резерви, речта на президента и влакове с чудни имена

‹ 1 › Финансовият министър защити резервите в бюджета. Той ги определи като необходими, за да се гарантира при нужда стабилността на финансовата система. Новият дълг, който бюджета може да поеме през 2016 е в размер на 5,3 млрд.лв.

‹ 2 › Путин с реч за държавата и нацията. В тазгодишното си обръщение руския президент акцентира върху напрежението в отношенията с Турция, борбата срещу тероризма и икономиката на страната.

‹ 3 › Доналд Тръмп води в кандидат-президентската надпревара на републиканците. Подкрепа за него заявяват 27% от избирателите на партията. От конкурентите му най-близо е Марко Рубио със 17% подкрепа.

‹ 4 › Великобритания нанесе въздушни удари в Сирия. Операцията започна след като парламента одобри с 397 на 223 гласа предложението на премиера Дейвид Камерън за започване на военни действия срещу Ислямска държава. Бобмардирани са петролни обекти на групировката.

‹ 5 › България пуска електроенергийна борса. Стартът на 11 декември ще бъде тестов, а в търговията ще вземат участие регистрирани борсови членове. Активните търговци са 40.

‹ 6 › Независимостта на Каталуния е незаконна. Това е становището на Конституционния съд на Испания. Лидерите на автономната област обявиха, че няма да го приемат. Каталуния все още не може да състави правителство след изборите през септември.

*****

Получавай новините по имейл:

 

*****

Неочаквани открития

Обичаят “Сурва” става част от световното културното наследство. ЮНЕСКО включи фестивала в списъка си с нематериални културни ценности.

Изпълнителят на Gangnam Style с нов хит. Видето събра повече от 12 милиона гледания ден след представянето си.

Влакове с имена на природни обекти. Безбог, Клептуза и Вихрен са само част от имената, които ще носят композициите по теснолинеката Септември-Добринище.

Пукането на кокалчета идва от пръскащи се балончета въглероден диоксид. Учените наблюдавали ярка светлина, подобна на фойерверки, при изпукване на ставите на пръстите.

 

facebooktwittermailfacebooktwittermail