Днес да прочета: Почти съдебна реформа, Фед пред повишаване на лихвите и изригването на Етна

Днес да прочета: Почти съдебна реформа, Фед пред повишаване на лихвите и изригването на Етна

‹ 1 › Комисията за промени в конституцията прие варианта на АБВ за съдебната реформа. Предложението ревизира разпределението на парламентарната и магистратската квота в двете колегии на ВСС. Парламентът ще избира 5, вместо 6, члена в прокурорската колегия, а в съдийската избраните от парламента представители се увеличават с един до 6.

‹ 2 › Турция иска по-бързото изграждане на TANAP. Премиерът изрази увереност, че газопроводът ще бъде приключен преди 2018 и ще започне преноса на каспийски газ към Турция и Европа. Президентът на Азербайджан го подкрепи. Срещата между двамата става часове след обявеното от Русия спиране на проекта Турски поток.

‹ 3 › Словения ще приватизира най-голямата банка в страната. Продажбата на Nova Ljubljanska Banka е част от стратегията за раздържавяване на големи предприятия в страната. Намеренията са банката да намери купувач през 2016.

‹ 4 › Фед подготвя повишаване на лихвите в САЩ. Смята се, че докладът за заетостта ще има решаваща роля върху решението на централната банка да вдигне лихвения процент на следващото си заседание. Преди два дни председателят на Фед говори пред Икономическия клуб във Вашингтон, където загатна за подобна възможност.

‹ 5 › САЩ обвини в корупция още 16 членове на ФИФА. Обвиненията включват също и подкуп, рекет и финансови измами при договарянето на телевизионни права. Измами на обща стойност 200 млн. долара са били извършени от членове на световната футболна организация. 

*****

Получавай новините по имейл:

 

*****

Неочаквани открития

В Лондон откриха музей на селфитата. В експозицията са включени над 3,000 снимки.

Вулканът Етна напомни за себе си. Фонтан от лава се издигнал на киломентър над вулкана.

Формирането на Луната оставило вода на Земята. Ново проучване предполага, че водата останала заради разширяване на орбитата на Луната.

Роботи ще заемат половината работни места в Япония до 20 години. Учители, лекари и фризьори не са сред застрашените професии.

Откриха най-старите костилки на праскови в Китай. Въпреки че са отпреди 2,5 милиона години, не се различават много от днешните.

 

facebooktwittermailfacebooktwittermail