Днес да прочета: БЕХ преговаря за заем, телената граница на Австрия и край на тежките ученически чанти

Днес да прочета: БЕХ преговаря за заем, телената граница на Австрия и край на тежките ученически чанти

‹ 1 › Президентът очерта приоритетните области през 2016. Реформите в здравеопазването и образованието са наложителни. Плевнелиев отбеляза и напредъка в секторите енергетика и сигурност като не пропусна да спомене за нуждата от съдебна реформа и въвеждане на електронното гласуване.

‹ 2 › БЕХ разговаря с девет банки за заем за енергетиката. След неуспешния търг за набиране на средства, държавната компания започва директни преговори с банки за осигуряване на поне 900 млн. лв. Средствата ще се използват за погасяване на задължения на НЕК към AES Гълъбово и ContourGlobal Марица Изток 3.

‹ 3 › ЕС подготвя решение по искането на Великобритания за реформи. До финално становище ще се стигне през февруари. Най-съществените теми засягат социалните помощи и оставането на страната извън еврозоната.

‹ 4 › Австрия подготвя ограда по границата със Словения. Поставянето на телена мрежа цели да подобри контрола на бежанския поток към страната. Правителството обяви, че загражденията ще могат да се демонтират бързо, но си остави възможност да ги продължи с още 25 км.

‹ 5 › Финансова подкрепа от ЕС за местната власт в Украйна. Над 100 млн. евро ще бъдат отпуснати по програми, които стабилизират и подобряват местното управление, включително и в засегнатите от военни действия райони на страната.

*****

Получавай новините по имейл:

 

*****

Неочаквани открития

Банкноти се носят по Дунава край Виена. Властите разбрали, че около 100,000 евро плуват в реката след сигнал за момче, което скочило да ги събира.

U2 с песен за жертвите на атентата в Париж. Групата изпълни Streets of surrender на концерта си във френската столица.

Без обществен wi-fi във Франция. Предложението на властите е част от контратерористични мерки.

Дрон летя около АЕЦ Чернобил. Вижте кадри от строителните дейности в електроцентралата.

Индия взема мерки срещу тежките ученически раници. Чантите не трябва да надвишават 10% от теглото на ученика.

 

facebooktwittermailfacebooktwittermail