По-малко бедни, визи за САЩ и новите буквари

По-малко бедни, визи за САЩ и новите буквари

‹ 1 › Малкият и среден бизнес съставя 99,8% от икономиката на страната. Данните изнеса председателят на сдружение Обединени бизнес клубове, според когото въвеждането на данъците уикенд и вредни храни ще създаде допълнителни пречки пред малкия бизнес. Според него разходите по контролиране събираемостта на тези данъци ще надвишават приходите от тях, а трите държави в Европа, които са имали подобни данъци, са ги премахнали. 

‹ 2 › Делът на бедните българи намалява до 14% през 2016. България е включена в групата на страни с ограничено покритие на социална защита. Според доклада увеличението на раходите за социално подпомагане в периода 2004-2012 не е довело до значително намаляване на бедността. Причините за това се откриват в ограничения обхват и адекватност на помощите за 20% най-бедни от населението.

‹ 3 › САЩ може да ограничи безвизовото пътуване за граждани на ЕС. Предложението за промяна на програма, даваща право на европейски граждани да пътуват до Щатите без виза, се аргументира с мерки в борбата срещу тероризма. „Не бих искал да предопределям какво ще заключи Комисията, но те могат да направят препоръки за мерки, с които да се реши липсата на реципрочност.”, каза посланикът на ЕС в САЩ.

‹ 4 › Директорът на МВФ на съд във Франция. Тя ще отговаря по обвинения в небрежност по време на мандата си като финансов министър на страната, когато подпомогнала изплащането на компенсация от над 400 млн. евро на френски бизнесмен.

‹ 5 › ЕЦБ намалява помощта за гръцките банки до 76 млрд. евро. Възстановяването на банковия сектор в Гърция изважда близо 2 млрд. евро от инструмента за спешна ликивдна помощ.

‹ 6 › Замразиха сметки на FIFA в швейцарски банки. По искане на американските власти, разследващи корупция в организацията, е блокиран достъпът до повече от 50 сметки в десет банки.

*****

Получавай новините по имейл:

 

*****

Неочаквани открития

Нов начин за учене на азбуката. Министерството на образованието подготвя нов буквар, който разделя буквите в три групи.”Ч” и “щ” ще се учат последни.

Поведенческа биометрия вместо пароли. Софтуер ще разпознава бързината на писане и силата на натиск върху дисплея на мобилните устройства и ще блокира нерегламентиран достъп. 

Оперни арии в градския транспорт. Общината в Стара Загора подарява класически изпълнения на пътуващите.

Изгубен рибар оцелява 438 дни в моретоСъдят го за канибализъм.

 

Открито нейде в нета

Колко популярен е рожденият ви ден? Проверете сами…и не обръщайте внимание, че данните за родените в Англия и Уелс между 1995 и 2014.

 

facebooktwittermailfacebooktwittermail