Сделка между търговски вериги в Румъния, силно замърсен въздух в Китай и историческият полет

Сделка между търговски вериги в Румъния, силно замърсен въздух в Китай и историческият полет

‹ 1 › Френският Carrefour купува бизнеса на Billa в Румъния. Френската верига ще разшири присъствието си в странта след придобиването на 86 супермаркета на Billa. Сделката, договорена с немския собственик REWE, очаква одобрение от регулаторите в Румъния.

‹ 2 › Еврото губи подкрепа във Финландия. Проучване на общественото мнение в страната показва, че 54% от финландците са съгласни страната им да остане в еврозоната. По данни на “Евробарометър” през ноември 64% от жителите на страната са заявили подкрепа за европейската валута.

‹ 3 › Чешкия президент предизвика напрежение с Гърция. В интервю преди седмица той казва: “Моето единствено опасение е, че с приемането на еврото на фона, на съществуващия стабилизационен механизъм, чешките данъкоплатци ще трябва да покриват дълговете на Гърция.” Посланикът на странта в Атина е трябвало да отговаря за думите му.

‹ 4 › Икономиката на САЩ расте с 2% през третото тримесечие.Ревизираните данни леко се разминават с първоначалните очаквания за годишен ръст от 2,1%. От другите показатели износът отчита забавяне спрямо очакваното, докато вносът се увеличава.

‹ 5 › Китай обяви екологична заплаха в 40 града. Смогът и нива на фини прахови частици над 10 пъти спрямо нормите водят до ограничители мерки в транспорта и промишлеността. 

*****

Получавай новините по имейл:

 

*****

Неочаквани открития

Успешното приземяване на повторно използваема ракета. Компанията SpaceX изведе 11 комуникационни спътика в орбита, а ракетата й носител се върна и кацна обратно на Земята.

Американец смени името си на Дарт Вейдър. Избрал си името заради “аурата на лидерство и издръжливост“.

Без празнуване на Коледа в Бруней. Дори не-мюсюлманите нямат право да организират празненства и украсяват коледни елхи.

 

Открито нейде в нета

Не пътувайте без билет в метрото в Лондон. Или рискувате контролата да ви разкаже края на Междузвездни войни: Силата се пробужда. И да ви глобят, естествено. 

 

facebooktwittermailfacebooktwittermail