“За” електронното гласувне, класация на иновативните икономики и лесни онлайн пароли

“За” електронното гласувне, класация на иновативните икономики и лесни онлайн пароли

‹ 1 › Електронното гласуване получи подкрепа в правната комисия на парламента. ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС гласуваха “за”. Правната комисия си постави срок до 29 февруари да обсъди на първо четене предложенията за промени в Изборния кодекс, а до края на април да мине и второ четене. Очакванията са, че същинско гласуване по електронен път ще може да се проведе след 3-4 години.

‹ 2 › Правителството ще отпусне 73 млн. лв. за борба с безработицата. С 60 млн. лв. ще се финансира разкриването на 21,000 работни места, а остатъка е предвиден за обучителни програми. Намаляването на младежката безработица е сред приоритетите на мярката.

‹ 3 › България заема 42 място в класация на най-иновативните икономики.Отделните показатели нареждат страната ни на 25 място по добавена стойност на производството, 43 – по производителност и 39 – по концентрация на завършващи учени и инженери. В петицата на Bloomberg Innovation Index за 2016 г. са Южна Корея, Германия, Швеция, Япония и Швейцария.

‹ 4 › ЕК работи за оставането на Великобритания в ЕС. Председателят на еврокомисията заяви, че ще предложи на Лондон статут, отговарящ на условията и на двете страни.”Що се отнася до отношенията между ЕС и Великобритания, по време на Европейския съвет имаше конструктивен дебат по предложенията, представени от Обединеното кралство. Предстои ни нелека задача в четири направления. Внимателно и сериозно ще проучим всичко, защото искаме справедливо споразумение с Великобритания.” 

‹ 5 › Започна срещата в Давос. Световният икономически форум тази година ще разглежда въпроси свързани с икономическия растеж, цените на суровините, глобалната сигурност, общественото здраве, образованието, равенството между половете и климатичните промени.

‹ 6 › И още:

*****

Получавай новините по имейл:

 

*****

Графиката

От местопрестъплението: София. Инфографика на Капитал показва престъпленията в София за последните 5 години. (Може да избирате района и вида на престъплението.)

 

Неочаквани открития

Проверяват висш полицейски служител в Естония за незаконно харчене на държавни средства. Купил си за 438 евро чифт ботуши и ушанки

Загасна едното око на паметника на цар Самуил. Имало непочистен сняг върху слънчевите батерии, захранващи лампичките.

В Тайланд строят църква с формата на обувка на висок ток. Освен да привлича туристи, странната църква има по-дълбок замисъл.

Minecraft ще помага за ученето в клас. Учители ще преподават математика, география и история чрез компютърната игра от кубчета за строене. (Бях сигурен, че в по-старо издание e имало новина за учене на програмиране с Minecraft.)

Памела Андерсън говори във френския парламент. Появата й е в подкрепа на природозащитна кауза и причини бутане между фотографи.

Паролите в интернет все още са лесни за познаване. Съвет: 123456 не е сигурна парола. (Току що издадоха една от комбинациите ми.)

 

facebooktwittermailfacebooktwittermail