“Химко” за Пеевски, американско финансиране за Великобритания в ЕС и бутонът за всичко

“Химко” за Пеевски, американско финансиране за Великобритания в ЕС и бутонът за всичко

‹ 1 › “Химко” купен от фирма на Делян Пеевски. “НСН Инвестмънт” е единственият участник в търга за продажбата на завода, оценен на 11,7 млн. лв. Синдикът на “Химко” не пожела да назове цената по сделката, нито се ангажира с коментар за бъдещето на предприатието. Според пълномощникът на купувача, част от производството може да бъде възобновено.

‹ 2 › ЕЦБ остави лихвите непроменени. Както се очакваше централната банка запази нивата на основните лихвени проценти и не представи нови мерки по програмата за количествени облекчения. Въпреки това пазарните анализатори очакваха сигнали в речта на президента на банката.

‹ 3 › Директорът на МВФ получи важна подкрепа за втори мандат. Великобритания и Германия са сред страните заявили подкрепа за досегашния шеф на фонда, чийто мандат изтича в началото на юли. Институцията започва процес по подбор на кандидати за нов директор, който ще продължи до март.

‹ 4 › Оставането на Великобритания в ЕС спонсорирано от JP Morgan, Goldman Sachs. Американските банки ще финансират проевропейската кампания в страната със “значителна шестцифрена сума”. Международните компании се опасяват, че отрицателен вот ще прекъсне отношенията с основния търговски партньор на Великобритания.

‹ 5 › Финансовите регулатори не си свършили работата преди кризата от 2008. Това сподели изпълнителният директор на инвестиционната компания Blackstone Group по време на срещата в Давос и добави, че регулаторният контрол e забавил възстановяването на банките в Европа. “Регулациите направиха света по-опасен в някои отношения. Нямам вече доверие просто да оставя нещата в ръцете на регулаторите, предвид удивителните резултати.”

‹ 6 › И още:

  • Четирима българи попадат в класацията на Forbes 30 under 30.
  • Замърсяването на въздуха в части на София е било в пъти над нормата предните 2 дни.

*****

Получавай новините по имейл:

 

*****

Неочаквани открития

ABBA отново заедно. Но само за премиерaта на представлението Mamma Mia! The Party.

Струпване на лади на руско-финландската граница. Бежанците нямат право да влизат в скандинавската държава пеша или на колело и използват руските коли.

Брадата предпазва кожата на лицето от бактерии. Микробиолози установяват, че в брадите на мъжете живеят добри бактерии, които убиват лошите бактерии. (По-късно ще ви кажа дали този довод е минал пред жена ми.)

Мозъкът ви може да съхранява много повече информация. Учени публикуваха изследване, според което човешкият мозък би могъл да побере 1 петабайт информация.

Amazon предлага физически бутон за бързи поръчки. С бутоните потребителите автоматично ще поръчат стоките, които искат. Ето и видеото.

 

facebooktwittermailfacebooktwittermail