Австрия срещу гръцкия граничен контрол, мирни преговори за Сирия и да изпереш късмета си

Австрия срещу гръцкия граничен контрол, мирни преговори за Сирия и да изпереш късмета си

‹ 1 › ЕК ще отрази проблемите с реформите в съдебната система в мониторинговия си доклад. В тв интервю бившият правосъден министър обърна внимание на безконтролността на главния прокурор и нуждата от промени в системата като предпоставка за развитие на демокрацията в България. Той не изключи намесата на международни експерти в прокуратурата, припомняйки думи на министър председателя и обяви, че раследването на записите “Янева-Чаналова” е можело да даде старт на операция “Чисти ръце” в съдебната система.

‹ 2 › Австрия иска изваждане на Гърция от Шенген. Австрийският вътрешен министър призова за временно изключване на страната от Шенгенското споразумение поради невъзможността й ефективно да охранява границите си. “Това, че турско-гръцката граница е невъзможно да се контролира, е мит“, каза министърът.

‹ 3 › Бившият кмет на Ню Йорк обмисля да влезе в кандидат-президентската надпревара. Милиардерът Майкъл Блумбърг ще проучва настроенията на избирателите преди да реши дали да стартира независима кампания. Намеренията му са да участва, ако Демократите номинират Бърни Сандърс, а Републиканците – Донълд Тръмп. 

‹ 4 › Развиващите се пазари ще са най-уязвими от промените в китайската икономика. Доклад на Goldman Sachs посочва, че преходът в икономиката на Китай и евентуалното обезценяване на юана ще имат силно отражение върху разиващите се пазари в следващите 5 години. “Страната опитва да пренасочи икономиката си от модел, задвижван от износа и инвестициите към по-балансиран и ориентиран към потреблението. Преходът, ако се осъществи, няма да бъде лек.”

‹ 5 › Мирни преговори за Сирия. Очакваше се преговорите да започнат днес в Женева, но поради противоречия за състава на сирийската делегация ще бъдат отложени с няколко дни.

‹ 6 › И още от уикенда:

*****

Получавай новините по имейл:

 

*****

Графиката

Как се промения кредитният рейтинг на България? Инфограф визуализира промяната на показателя според Standard and Poor’s през годините и посочва причините за това.

 

Неочаквани открития

Печеливш лотариен билет за над 43 млн. евро изпран по грешка.Компанията организатор поискала писмено обяснение и билета.

Музейни служители повредиха погребалната маска на Тутанкамон.Счупили брадичката и се опитали да я залепят с обикновено лепило.

В Южна Африка отпускат университетски стипендии на девствени жени.Необходимо е да преминават периодични прегледи, които да потвърждават, че отговарят на условието.

Фестивал на балоните в Швейцария. Вижте галерията от цветните балони на фона на зимния пейзаж.

 

Различен поглед

Разказ за един пенсионер, който кара колело по 60 км и покорява осемхилядници.

 

facebooktwittermailfacebooktwittermail