Управляващите не вярват на ВСС, Брюксел одобрява газови договори и спират Ниагарския водопад

Управляващите не вярват на ВСС, Брюксел одобрява газови договори и спират Ниагарския водопад

‹ 1 › Управляващите партии свалиха доверие от ВСС и призоваха за разпускането му. В изявленията си ГЕРБ и Реформаторския блок споменаха загуба на обществено доверие и скандалите около институцията. ГЕРБ: “Депутатите от ГЕРБ призовават Висшият съдебен съвет да се саморазпусне. Считаме, че след поредица от публични скандали, които произведе, съставът на настоящия ВСС не може да се ползва с доверието ни”. РБ: “ВСС не произвежда очаквания продукт от обществото, а само скандали”.ВВС от своя страна се събра на извънредно заседание, а председателят на етичната комисия към съвета каза, че не било редно правителството да иска оставки в съдебната власт.

‹ 2 › Понижиха кредитния рейтинг на Deutsche Bank заради закон за фалитите. Предстоящи през 2017 г. промени в немското законодателство накараха Moody’s да промени дългосрочния рейтинг на банката на Baa1 с негативна перспектива. Понижени са рейтингите на още над 30 банки в страната.

‹ 3 › Меркел изправена пред труден месец март. Местни избори и среща на върха с лидерите на ЕС очакват канцлера на Германия в месец, който анализатори определят като “съдбоносен” за бъдещето й. За евентуални нейни наследници се считат настоящия финансовият министър на страната и депутат от Християндемократическия съюз, която предложи дневни квоти за бежанци.

‹ 4 › Отливът на капитали от Китай възлиза на 1 трлн. долара. Забавянето на икономиката, сривът на борсовата търговия и обезценяването на юана са сред главните причини за оттегляне на активи от китайския пазар през 2015 г.

‹ 5 › ЕК иска да преглежда газовите договори между страните-членки и с Русия. Брюксел подготвя законодателни промени, които ще дадат правомощия на комисията да разглежда и оценява предварителни договори в областта на енергетиката на страните от ЕС преди да бъдат подписани. Мотивите са, че така ще се повиши енергийната сигурност на ЕС.

‹ 6 › И още от деня:

*****

Получавай новините по имейл:

 

*****

Неочаквани открития

Ниагарския водопад пресъхва откъм американската част. Подмяна на остарели мостове може временно да отклони водите на реката към Канада.

Пушенето помага на непалка да доживее 112 години. Сама си свива по 30 цигари на ден. (И все пак не следвайте нейния пример.)

Най-опасният град в Мексико е курорта Акапулко. Други места, които вероятно не бихте искали да посетите са Каракас и Сан Салвадор.

Малайзийският премиер получил близо 700 млн. долара от саудитското кралско семейство. Сумата постъпила по личната му сметка била дарение, а не подкуп.

Днес е национален ден на шоколадовата торта. В България най-известните торти са бисквитена и селска. (Ами, не. Винаги бих предпочел парче гараш.)

 

facebooktwittermailfacebooktwittermail